Po třicetileté válce se Unhošťsko dlouho a těžce zotavovalo ze škod, způsobených zejména průchody přátelských i nepřátelských vojsk , rabováním, různými daněmi a poplatky. Blíže o tom pojednávají například články Útrapy třicetileté války , Válečné daně a Poválečná obnova .
Jak známe i z dnešních dob, vrchnost na sobě příliš nešetřila, i když obyvatelstvo strádalo. Jednou z příležitostí, jak se vrchnost mohla přiživit na úkor obce, byla „Renovace konšelského úřadu“, jakési jeho znovu potvrzení, které nařizoval hejtman a nechal si za to i zaplatit. Součástí tohoto obřadu byla i hostina v roce 1669, z níž se zachoval v Unhošti účet. Tak se můžeme v předvánočním čase seznámit s tím, jaké potraviny byly tehdy dostupné a za jaké ceny. Vyúčtovány byly tyto položky, uváděné v dobové mluvě i cenou ve zlatých, krejcarech a denárech, v závorce jsou uvedeny některé vysvětlivky:
pepře za 10 kr.
hřebíček za 10 kr.
květ (snad muškátový) 12 kr.
šafrán 10 kr.
řecké víno (rozinky) 10 kr.
skořice 12 kr.
cukr kuchyňský 12 kr.
zázvor 12 kr.
4 sklenice vinné a 4 pivní 18 kr.
12 svíček po 3 kr. 3 d.= 42 kr.
6 citronů 24 kr.
sejra holandského za 6 kr.
kaštany 11 kr.
rejže 5 kr.
lemony 6 kr.
celer 12 kr.
svíčky 3 lib. za 28 kr.
perník 5 kr.
česnek 4 kr.
šneky 10 kr.
1 vědro vína (cca 63 litrů) 8 zl. 12 kr., k tomu ještě 1/2 vědra ráno za 4 zl. 42 kr. oboje z Kladna koupené
ocet vinný 5 kr.
med 1/2 žejdlíku 7 kr.
salát zahradní 5 kr.
salát polní 3 kr.
petržel 4 kr.
ořechy lískové 4 kr.
1 pinta vína 12 kr.
36 liber hovězího masa 1 zl. 48 kr.
jazyk hovězí 9 kr.
indian (krocan) 45 kr.
dva kapry 18 kr.
8 herinků 16 kr.
3/4 libry soli 18 kr.
preclíky 4 kr.
1 sud piva (cca 220 litrů) 7 zl.
27 pinet piva 1 zl. 18 kr.
Také se za účast na renovaci a hostině, která trvala až do rána, muselo zaplatit panu hejtmanovi 6 zl., důchodnímu 4 zl., listovnímu 1 zl. 30 kr., mládenci pana hejtmana 30 kr.
Suma všeho nákladu byla 43 zl. 17 kr.
Zkuste si najít, které položky ze současné kuchyně na seznamu chybí, nebude jich zase tak mnoho.
Aby bylo srovnání s tím, co se na takové hostině v 17. století projedlo a vypilo, podívejte se na dobové ceny tehdejšího zboží:
1 strich (necelých 100 litrů) ječmene za 39-42 kr.
1 strich žita 1 zl.
1 strich pšenice 1 zl. 12 kr.
1 strich pohanky 2 zl. 40 kr.
sáh dubového dříví (cca 3,5 m3 ) i s fůrou 45 kr., a měkého za 30 kr., od udělání toho dříví v lese 7 kr.,
vůz hnoje na chmelnici 6 kr., vůz písku z Hostouně 18 kr., džber vápna z Dobré 30 kr.,
falcovní prkno 8 kr., pár postraňků 8 kr.,
1 strich sladu 57 kr.
kůň za 15-25 zl.,
kráva za 9 zl. 45 kr., tele za 1 zl. 30 kr.,
kozle za 12 kr., podsvinče za 6 kr., jehně za 20 kr.,
kuře za 3 kr.
Sud piva (cca 220 litrů) za 7 zl., pinta vína za 12 kr.,
1 libra másla za 7 kr., kopa vajec za 14 kr.,
děvečce služby na rok 4 zl.,
za požetí 1 strichu žita 30 kr.,
řezáči za 100 str. řezanky 1 zl. 10 kr., a 1 str. řezanky za 5 kr.,
chomout za 1 zl. 13 kr.,
od fůry do Prahy s pivem 30 kr.,
loket plátna na rozsívku 6 ½ kr.
Z toho si můžete odvodit, že se na té renovační hostině projedly 4 krávy nebo dva koně. Děvečka na to musela vydělávat 11 let.